Anul 2023 a fost unul plin de evenimente politice și sociale în România, care au influențat și vor influența cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024. De la măsurile fiscale adoptate de guvernul Ciolacu, la recunoașterea certificatului de căsătorie între persoane de același sex, de la tensiunile cu Rusia și Ucraina, la proiectele de dezvoltare a infrastructurii și educației, România se confruntă cu provocări și oportunități care îi vor testa capacitatea de a se adapta și de a se afirma pe scena europeană și internațională.
În acest context, partidele politice își pregătesc strategiile și candidații pentru alegerile prezidențiale din 2024, care se anunță a fi foarte disputate. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, actualul președinte Klaus Iohannis are o cotă de încredere de 45%, în scădere față de anul trecut, când avea 55%. Principalul său contracandidat este premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), care are o cotă de încredere de 40%, în creștere față de anul trecut, când avea 35%. Alți posibili candidați sunt liderul Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, cu o cotă de încredere de 25%, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, cu o cotă de încredere de 20%, și lidera Partidului Mișcarea Populară (PMP), Elena Udrea, cu o cotă de încredere de 15%.
Fiecare dintre acești candidați își propune să atragă electoratul cu viziuni diferite asupra viitorului României. Klaus Iohannis se bazează pe imaginea sa de președinte moderat, pro-european și pro-atlantic, care susține statul de drept, independența justiției și combaterea corupției. Marcel Ciolacu se prezintă ca un premier eficient, care a reușit să gestioneze criza economică și sanitară provocată de pandemia de COVID-19, să crească salariul minim și pensiile, să stimuleze investițiile și să sprijine categoriile sociale vulnerabile. Ludovic Orban își afirmă rolul de lider al opoziției, care critică guvernarea PSD pentru lipsa de transparență, risipa banului public și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești. George Simion se poziționează ca un naționalist și un patriot, care apără valorile tradiționale ale poporului român, suveranitatea națională și integritatea teritorială. Elena Udrea se profilează ca o femeie puternică și curajoasă, care a supraviețuit persecuțiilor politice și judiciare, și care vrea să aducă o schimbare în clasa politică românească.
Până la alegerile prezidențiale din 2024 mai este mult timp și multe lucruri se pot întâmpla. România va trebui să facă față unor provocări interne și externe majore, care vor influența decisiv opțiunile electorale ale cetățenilor. Alegerile prezidențiale din 2024 vor fi un test important pentru democrația românească și pentru viitorul țării noastre.